1 min read

Portiegrootte: mijn grootste valkuil bij afvallen

Toen ik besloot om écht iets aan mijn buik te doen, dacht ik vooral aan wat ik at. Minder suiker, geen frisdrank meer, veel water, thee en koffie. Ook ben ik overgestapt naar drie maaltijden per dag, zonder snacks tussendoor. Dat voelde overzichtelijk en eigenlijk ook best goed vol te houden.

Maar toen kwam ik erachter dat er nog iets anders meespeelt: de portiegrootte.

Te veel van het goede

Misschien herken je het: je eet gezond, maar je schept nét wat meer op dan nodig. Nog een tweede bord omdat het zo lekker smaakt. Ik merkte dat mijn buik daardoor niet echt kleiner werd.

Het probleem zat dus niet in de producten, maar in de hoeveelheid.

Wat ik ben gaan doen

  • Eén keer opscheppen.
  • Eén stuk vlees is genoeg.
  • Meer groenten, minder aardappelen / rijst / pasta.
  • Eet rustig, kauw en proef

Dik van 't sund

"Kom ik eet dat nog wel op", "Dat kan er nog wel bij", "Zonde om weg te gooien", klinkt bekend? Van zonde wordt je dik!

Blijft er iets over, bewaar de restjes in de koelkast, perfect voor een later moment. Een restje avondeten vormt vaak een heerlijke lunch. Een paar aardappelen als lunch opbakken met eieren en wat champignons erbij, heerlijk!

Het verschil dat ik merk

Sinds ik meer let op portiegroottes, merk ik dat ik lichter en energieker word. En misschien nog wel belangrijker: mijn buikje begint eindelijk wat te slinken. Het voelt bijna alsof dit de ontbrekende schakel was.

Mijn tip aan jou

Als jij ook drie maaltijden per dag eet en de frisdrank hebt ingeruild voor water, thee of koffie, let dan eens een tijdje op je porties. Het kan zomaar het verschil maken tussen gezond eten maar op gewicht blijven of gezond eten en écht afvallen.